Форум за политика


  Относно политическата корупция у нас

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Относно политическата корупция у нас

  Писане  deputatkata on Сря Яну 28, 2009 6:00 pm

  Попаднах на тази интересна статия в mediapool.bg
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Олигарсите и НПО – нови форми на политическа корупция
  175 хиляди корупционни транзакции месечно през 2008 г.
  Степан Хиндлиян
  28 Януари 2009

  "Обръчите от фирми" далеч не са единственият източник за финансиране на политическите партии и проводник на корупцията сред тях. Олигарсите и Неправителствените организации (НПО) са новите форми, чрез които корупционните практики проникват на най-високо ниво в държавата. Това е основният извод в доклада на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен в сряда по време на Десетия годишен обществено-политически форум срещу корупцията.
  В условията на икономическа криза никой от нас не може да понесе финансово изстискване на пари от САЩ и ЕС от страна на организираната престъпност, заяви посланикът на САЩ Нанси Макълдауни по време на форума. Тя допълни, че е дошло време да се действа незабавно и правилно.

  Най-често с политическата корупция се свързват т.нар политически инвеститори (олигарси), които имат много голямо влияние в страната.

  Посланик Макълдауни: Осъдителните присъди все още липсват

  Организираната престъпност продължава да влияе върху институциите заради липсата на осъдителни присъди, каза посланикът на САЩ в София Нанси Макълдауни на Десетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията. По думите й българите все още очакват присъди на основни фигури от подземния свят, очакват да се прекрати връзката между сивия бизнес и членове на правителството.

  Още

  В доклада се посочва, че на местно ниво публичните ресурси се контролират от малка група хора от 2-3 до 5-6 лица (или семейства). В града или региона те успяват да контролират не само местната власт, но и представителите на централните държавни институции – полиция, данъчни, съд, прокуратура, строителни и др. фирми.

  Другите форми на организирана престъпност, които са източник на политическа корупция, са силовите и девиантните предприемачи. Вторите си осигуряват конкурентно предимство на пазара чрез спестяване на такси, мита, данъци и криминални транзакции.

  Другият сериозен източник на политическа корупция са неправителствените организации. В периода 2000-2007 г. те са се увеличили пет пъти, а повечето от тях са създадени като инструмент за правомерен допълнителен доход, уреждане на политически и лични приятелски кръгове и защитен изход от властта, пише в доклада на ЦИД.

  В подкрепа на тази констатация е посочено, че 76% от депутатите, 75 на сто от министрите и председателите на държавни и изпълнителни агенции и над 90% от кметовете на общини участват в съвети на НПО.

  Българското правителство се е превърнало в определящ фактор при финансирането на НПО, след като чуждестранните държавни и честни донори постепенно са започнали да се оттеглят.

  Една от многото характеристики, че България е засегната от политическата корупция, са целенасочените опити за завладяване на НПО и създаването на квази- НПО, пише още в доклада.

  Наблюдава се и парадиране на представителите на организираната престъпност с връзки с политици, с кметове и депутати.

  Обществените поръчки финансират политическата корупция

  Основни източници на политическата корупция са обществените поръчки, за финансирането на които се изразходват 7-8 млрд. лв. годишно. От това, че в редица търгове кандидатът е само един, загубите за страната годишно са 1.5 млрд. лв.

  Липсва прозрачност при договорите за концесиониране, се казва в доклада.

  175 хиляди корупционни транзакции месечно

  Според доклада на ЦИД се наблюдава устойчива тенденция на нарастване на корупцията и връщането й на равнището от 1999 г. Изследването сочи още, че за 2008 г. месечно в България се извършват 175 хиляди корупционни транзакции или 2.1 милиона годишно.

  Две трети от гражданите определят корупцията като най-големият проблем на страната.

  Позитивна е тенденцията, че след влизането на България в ЕС и устойчивия икономически растеж през последните десет години, административната корупция при бизнеса е спаднала с 50 на сто. Значителен антикорупционен ефект има прекратяването на безмитната търговия на сухопътните гранични пунктове.

  Резултатът от законодателните промени в областта на конфликта на интереси и обществените поръчки обаче може да бъде оценен едва след края на 2009 г.

  Неоправданите очаквания

  Високите обществени очаквания за преодоляването на корупцията в страната и през миналата година не са били оправдани заради продължаващата липса на воля и капацитет в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, пише още в доклада.

  Цената на непрозрачното управление и политическата корупция ще стават все по-явни и по-болезнени за българското общество с очакваното рязко свиване на икономическия растеж през 2009 г.,

  В периода 2007-2008 г. се наблюдава намаляване на наказуемостта по отношение на корупционните престъпления и организираната престъпност, като тенденцията засяга както внесените обвинителни актове в съда за корупционни престъпления, така и за престъпления, свързани с организираната престъпност. Наказателните дела и присъди за корупция остават непропорционално малко на фона на оценките за разпространението на корупцията в страната.


  --------------------------------------------------------------------------------


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 1:48 am