Форум за политика


  Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

  Share
  avatar
  Carl Ransom
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 95
  Registration date : 25.01.2009

  Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

  Писане  Carl Ransom on Нед Фев 01, 2009 3:07 pm  След доклада на Европейската комисия /ЕК/ българското правителство ще е заето със замитането на следи. Това каза пред Дойче веле познавачът на България, германският историк и политолог Хайнц Брам.

  "Гернот Ерлер /заместник-министър на външните работи, бел.ред./ беше казал, че в България има хора, които смятат, че могат да залъгват ЕК, че могат да водят Брюксел за носа. Зад това прозира много дълбоко разочарование от България, от българите, които бяха решили, че ще използват благоразположението на Запада, за да го лъжат. Това повече няма да е възможно. Освен с предпазни клаузи България може и трява да бъде респектирана със спирането на финансиране, от което не печели никой. Като цяло всичко това е много тъжно и бих искал да мога да кажа нещо друго, но не мога", каза Брам. На въпрос дали има кампания срещу България експертът отговаря: "Тази дума използват предимно бившите комунисти по същия начин, по който я употребяваха и преди 1989 година, когато говореха за империализма. Смятам, че службата срещу измамите ОЛАФ винаги добре си е вършела работата. Да не забравяме, че в нейните структури са представени отделните страни-членки в тяхното политическо многообразие - от лявото до дясното. В този смисъл оценките на службата са обективни, затова и трудно мога да приема, че някой умишлено рисува лоша картина за България, за да и стори лошо. Няма никаква кампания, така както нямаше кампания срещу страната, когато тя беше приемана в ЕС. Точно обратното - мнозина тогава преглътнаха съмненията си и в крайна сметка подкрепиха приемането на България и Румъния в общността. Смятам, че и занапред ЕК ще продължи да гледа трезво и обективно на случващото се в България."

  На въпрос дали е възможно "да бъде прекъсната симбиозата между политиката и организираната престъпност, каквото заключение прави службата ОЛАФ" Брам казва следното: Ако съдя по реакцията на партиите от управляващата коалиция на премиера Станишев, по всичко личи, че те наистина са се уплашили. Очевидно те не са предполагали, че някой може да подходи така трезво и твърдо срещу корупцията в България. Вярвам, че човек като Станишев трябва да си дава сметка, че ако не успее да се пребори с проблема, това ще предопредели неговата собствена и тази на партията му съдба. На въпроса дали ще успее премиерът да се справи с проблема корупция Хайнц Брам отговаря: Това е много трудно да се каже поради простата причина, че не знаем, колко дълбоки корени е пуснала организираната престъпност. Вярвам, че в сегашното българско правителство има хора, които искрено желаят да работят за изкореняването на корупцията. Но това не е проблем, който може да бъде решен за дни, седмици или дори за месеци, а за години.

  "Практиката, опитът с България също говори в полза на това, че няма да се стигне до оставка на правителството. Подозирам, че една от движещите сили за това поведение може да бъде желанието, в оставащото време до края на мандата си правителстводо да се опита да прикрие всичко, да замете следите на други корупционни схеми, които биха могли също да бъдат извадени на светло. Това вероято означава, че ще се върви към редовни парламентарни избори. Това не е най-добрият изход, но трябва все пак да гледаме трезво е реалистично на нещата. Показва го опитът, който имаме с България", казва още известният експерт. /БГНЕС

  avatar
  Carl Ransom
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 95
  Registration date : 25.01.2009

  Re: Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

  Писане  Carl Ransom on Нед Фев 01, 2009 3:10 pm

  Някой вярва ли, че тези са се уплашили? Аз лично не го вярвам. Не виждам да дават такива признаци. scratch

  avatar
  сивушка
  Модеса
  Модеса

  Брой мнения : 67
  Местожителство : на поляна, сред горица
  Registration date : 26.01.2009

  Ами...

  Писане  сивушка on Нед Фев 01, 2009 5:41 pm

  ... Не че вярвам, ама напоследък започва едно трескаво суетене, едно гузно шумолене по ъглите... Не е лесно да отрежеш клона, на който седиш и то - баш преди избори... А от нашата политическа класа се иска ясно да се определи с кого е - с организираната престъпност, или с правовия ред...

  mir

  Sponsored content

  Re: Брам: В БГ някой си мислят, че могат да лъжат безкрайно ЕК

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Яну 21, 2019 1:11 am