Форум за политика


  Закон за политическите партии в РБ

  Share
  avatar
  сивушка
  Модеса
  Модеса

  Брой мнения : 67
  Местожителство : на поляна, сред горица
  Registration date : 26.01.2009

  Закон за политическите партии в РБ

  Писане  сивушка on Нед Фев 01, 2009 1:12 pm

  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Закон за политическите партии в РБ

  Писане  deputatkata on Пет Фев 06, 2009 8:49 am

  А ето и приетите промени в закона:

  Политическа партия ще се вписва в регистър в Софийския градски съд, ако представи списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове.

  Депутатите гласуваха поправки в закона за политическите партии, които променят досегашното изискване за минимум от 5000 души.

  Отхвърлено бе предложението за участие в местните избори да не се регистрират партии, които на последния парламентарен вот са получили по-малко от 0,5 процента от гласовете при самостоятелно участие или по-малко от едно на сто, ако са били в коалиция.

  Дарение от едно физическо лице за партия за една година не може да надхвърля 10 000 лева, предвиждат промените в закона. Политическите партии няма да могат да получават анонимни дарения, средства от юридически лица и еднолични търговци, религиозни институции, средства от чужди правителства или чуждестранни държавни предприятия, търговски дружества или организации с идеална цел.

  Партиите се задължават до 31 март 2009 г. да представят заедно със заверения финансов отчет на Сметната палата и декларация с приложен списък на юридическите лица, дарители на партията, както и списък на юридическите лица с нестопанска цел, в които учредители или членове на управителните или контролните органи са членове на ръководствата на съответната политическа партия, техни деца или съпрузи.

  Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя всяка година в закона за държавния бюджет на страната, в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори. За един получен глас се предвижда субсидия от 5 процента от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.

  Субсидиите ще се отпускат на четири равни части. Предвижда се сумата да се разпределя пропорционално на получените действителни гласове на избори.


  При липса на коалиционно споразумение или промяна в състава на парламентарните групи държавната субсидия ще получават париите, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или при партиите, към които независимите народни представители декларират принадлежност.

  Ще бъдат заличавани от регистъра партии, които не са подали финансовите си отчети пред Сметната палата две последователни години, както и ако не са организирали предвидените в устава заседания на върховните си органи повече от два пъти последователно, но не по-малко от веднъж на пет години.

  Граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство, може да участват в учредителното събрание на партия само ако не членуват в друга политическа формация. Военнослужещи не могат да бъдат членове на партии, предвижда законът.  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 2:18 am