Форум за политика


  Лидерите на Русия и Китай изместиха западните си колеги в Давос

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Лидерите на Русия и Китай изместиха западните си колеги в Давос

  Писане  deputatkata on Нед Фев 01, 2009 10:41 am
  Лидерите на Китай Вън Цзябао и на Русия Владимир Путин заеха местата на западните си колеги, които диктуваха световната икономическа политика, и им изнесоха лекция за политическите грешки, довели според тях до световната финансова криза. Това пише британският в. "Файненшъл Таймс" в четвъртък по повод открития късно предишната вечер Световен икономически форум, който събра в швейцарския град Давос президенти и премиери от 41 държави и ръководителите на 1500 компании.

  За пръв път форумът, който е основан през 1971 г., се провежда в условията на глобална икономическа криза и очакванията са на него да се оформи посткризисния свят.

  Путин предложи на света обединение в борбата с кризата, отказ от “икономическия егоизъм“, преразглеждане на основните правила на световните финанси и търговия, като в същото време обеща да реформира руската икономика до 2020 г., предаде Ройтерс.

  В нехарактерен миролюбив маниер руският лидер се обърна към участниците в срещата с предложение да се преодолее “кризата на доверие“ не само в банковата система, но и на държавно ниво, отбелязва изданието.

  “Надяваме се, че партньорите ни в Европа, Азия и Америка - обръщам се и към новото правителство (на САЩ) ще проявят воля за градивно сътрудничество“, каза Путин, цитиран от "Интернешънъл хералд трибюн", който също акцентира върху помирителния тон на руския премиер.

  Речите на руския и китайския лидери предизвикаха широк отзвук и коментира в западната и руската преса.

  Според “Файненшъл Таймс“ Цзябао и Путин използваха форума, за да убеждават света, че техните набиращи мощ страни трябва да играят по-съществена роля в новия икономически ред.

  Путин се присмя на американските делегати, които на миналогодишната среща в Давос говорели за "фундаментална стабилност и безоблачни перспективи" пред американската икономика, като подчерта, че инвестиционните банки - гордостта на Уолстрийт - на практика са престанали да съществуват, отбелязва изданието.

  Руският премиер заяви, че страната, която печата една от световните валути, вече безнадеждно се е злепоставила.

  Вън Цзябао, на свой ред, отправи язвителни коментари за неправилната макроикономическа политика на някои неназовани страни и неустойчивия модел за развитие и разкритикува финансовите институции за сляпото преследване на печалби и липсата на самодисциплина.

  Самоуверените изказвания на двамата лидери контрастираха с мрачното настроение, което тегне над тазгодишната среща на световните политически, финансови и обществени ръководители, посочва "Файненшъл таймс". Вестникът цитира говорителя на Путин Дмитрий Песков, че тазгодишният форум преминава под знака на Русия.

  В речта си при откриването на форума руският премиер говори за "перфектната буря", осакатила старата система, превръщайки я в отживелица, посочва “Интернешънъл хералд трибюн".

  На заседанията в Давос има повече въпроси и спорове, отколкото отговори, коментира руското издание "Ведомости". Участниците в срещата ясно формулират причините за глобалната криза, никой обаче няма рецепта как светът да излезе от нея. На този въпрос не отговори и руският министър-председател Владимир Путин, констатира изданието.

  “Коммерсант" сравнява словото на Путин с прочутата му "мюнхенска реч" от февруари 2007 г. И все пак това бе един съвсем различен Путин, пише изданието. Видяхме човек, който нарече "сляпа" вярата в могъществото на държавата. Той предупреди, че влиянието й върху икономиката е прекалено голямо (очевидно, не на последно място и собственото му влияние). Той спомена опасността да не се изгуби предприемаческият дух. Заяви, че бизнесът има нужда безнадеждните дългове да бъдат отписани, посочи “Коммерсант“.

  “Время Новостей“ описа изказването на Путин като на “глобален антикризисен мениджър, което предизвикало "известно учудване" сред участниците. Само преди шест месеца те не биха очаквали Путин да предупреди за рисковете от прекомерно участие на държавата и правителството в икономиката, посочва вестникът.

  Някои бизнесмени дори изразили желание да подпомогнат Русия, примерно в сферата на информационните технологии, но Путин отвърнал: "Номерът е, че нямаме нужда от помощ. Ние не сме инвалиди. Трябва да бъдат подпомагани инвалидите - бедните страни, да се променят условията за търговия", пише изданието.
  --------------------------------------------------------------------------------
  И сега какво, да се върне комунизЪмът ли? nea


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели
  avatar
  Carl Ransom
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 95
  Registration date : 25.01.2009

  Re: Лидерите на Русия и Китай изместиха западните си колеги в Давос

  Писане  Carl Ransom on Нед Фев 01, 2009 10:48 am

  Някои бизнесмени дори изразили желание да подпомогнат Русия, примерно в сферата на информационните технологии, но Путин отвърнал: "Номерът е, че нямаме нужда от помощ. Ние не сме инвалиди. Трябва да бъдат подпомагани инвалидите - бедните страни, да се променят условията за търговия", пише изданието.


  Това желание за "подпомагане" на Русия си беше гавра. Каквото и да са намислили Китай и Русия, далеч не всички са съгласни.
  -------------
  Едва ли ще се върне комунизма. Е, поне се надявам де.
  scratch


   В момента е: Пон Дек 10, 2018 2:05 am