Форум за политика


  Увеличаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Увеличаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка

  Писане  deputatkata on Чет Яну 29, 2009 1:52 pm

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  На 26.01.2009 г. от 15 ч. в зала “Изток” на Народното събрание бяха представени резултатите и бъдещите мерки, които ще бъдат предприети във връзка с “Ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в Република България: постижения и перспективи в превенцията на рака на маточната шийка”.

  В събитието взеха участие както представители на българското правителство д-р Евгений Желев (министър на здравеопазването(, д-р Нигяр Сахлим-Джафер (зам.-председател на Комисията по здравеопазването и съпредседател на група “парламентарен консенсус за борба със социално значими болести”), така и представители на Европейския парламент, неправителствени организации и журналисти.

  Бяха изнесени доста притеснителни данни, като например, че тенденцията в Световен мащаб е през 2020 г. ракът на шийката на матката да се увеличи с 50 %.

  В момента ракът на маточната шийка е второ по честота злокачествено заболяване при жените.

  В Европа се регистрират около 50 000 нови случая и умират по 25 000 жени от тази коварна болест.

  Добрите вести са, че открит на време, този вид рак може да бъде овладян, да се ограничат до минимум пораженията върху женския организъм и да се излекува напълно.

  За целта обаче е необходимо да бъде много добре организирана и своевременно активирана профилактика.

  На фона на Европейската статистика българското правителство също прави някакви усилия и отчита, че заболяването се превръща не само в здравословен и социален проблем, но и в икономически.

  Министър Евгений Желев увери, че ще бъдат отпуснати 350 мил.лв. за онкологично лечение, както и 19 мил. лв. за скринингова програма.
  Доц. Атанас Щерев каза, че политиците не лобират достатъчно, защото когато резултатите от скрийнинга излязат, мандатът им вече ще е свършил и други ще оберат лаврите. Каза също, че развиващите се страни, всред които е все още и България, имат най-много загубени години живот, поради цервикалния рак при жени от 25 до 64-годишна възраст. И в този смисъл България плаща висока цена: умират млади специалистки, в които е инвестирано; малки деца остават без майките си; семейства изпадат във финансови затруднения и с една дума простата статистика може да се превърне в ужасна семейна и човешка драма.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Дано наистина направят нещо за превенцията, защото със сегашната здравна политика не се прави абсолютно нищо. Evil or Very Mad
  Личните лекари отчитат профилактични прегледи, които не са направили. Ако сам не си искаш направление за гинеколог, не знам случай някой личен лекар да е извикал пациентките си и да ги прати сам на цитонамазка. А по договор с РЗОК са длъжни. grin
  В крайна сметка става така, че който има финансови възможности си ходи по частните клиники, но другите? nea
  Все ми се иска да съм оптимист и да вярвам, че няма да са поредните средства, които ще потънат някъде и няма да се използват по предназначение. Cool


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Увеличаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка

  Писане  Umberto on Чет Яну 29, 2009 4:06 pm

  всъщност - един преглед при гинеколог излиза 15-20 лв, а цитонамазката е 5-10 лв yes

  профилактиката обаче съвсем не е само това. ваксинацията срещу папилома вируса, причинител на заболяването, е, както чух напоследък, между 250 и 350 щатски долара. съвсем не са много хората, които ще могат да си го позволят това вече. ако ще става дума за държавна политика в тази сфера - здравната каса да поеме разходите, а не министърът да ми обяснява колко пари за онколечение са предвидени. или пък да каже колко са предвидени за точно този вид заболяване. аман от комсомолски тарикати, които си измиват ръцете с няколко, възможно по-общи приказки.
  avatar
  сивушка
  Модеса
  Модеса

  Брой мнения : 67
  Местожителство : на поляна, сред горица
  Registration date : 26.01.2009

  Наистина притеснително...

  Писане  сивушка on Нед Фев 01, 2009 11:55 am

  Shocked Но какво да се прави? - Мисля, че до известна степен и ние, пациентките, също сме отговорни... Все не намираме време за себе си... Все нещо друго е по-важно от чакането пред кабинета на гинеколога и мамографа... Много съм мислила, защо сме такива? - Тук включвам и себе си... Embarassed taina

  Sponsored content

  Re: Увеличаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Яну 21, 2019 12:52 am