Форум за политика


  Примерна организация на пол. дейност

  Share
  avatar
  Carl Ransom
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 95
  Registration date : 25.01.2009

  Примерна организация на пол. дейност

  Писане  Carl Ransom on Пон Яну 26, 2009 9:01 am

  Защото се заговори за това в темата, дето се мъчеха да ме убеждават да гласувам, та ми хрумна, че не би било лошо да взема да открия една такава тема, в която всеки да изрази мнението си как според него следва да се организира дейността на родните политици. Ако не друго, то поне ще е интересно да се види кой как би искал да изглеждат нещата.

  Вече веднъж подхванах този въпрос в темата с агитката за изборите, но не изложих изцяло идеите си. Ще го направя по тази тема.

  Започнах с това, че не забелязвам сито, което да отсява желаещите да са политици, според уменията и честността им.

  Като практика не е ново по света, но в България липсва.

  Избира се нещо като колегиум, който ще играе ролята на сито. В този колегиум се включват единствено хора, които с делата и с репутацията си са си заслужили уважението на обществето. Хората, избрани в колегиума не могат да се кандидатират за политици.

  Всеки желаещ да се кандидатира за политик си подава документите в този колегиум- професионална автобиография, мотивационно писмо, програмата, с която се кандидатира и т.н.

  Колегиумът преценява кой има квалификацията да е политик според определени критерии (не може примерно неграмотен човек с основно образование, дето не може да си напише името, да иска да определя съдбата на държавата, не може и осъден за престъпления да бъде политик и т.н.) и изнася одобрените за кандидати с цялата подадена от тях информация на медиите и се дава право на всеки, който познава въпросният политик да си каже мнението за него. Ако има някой, знаещ нещо лошо за дадения политик от миналото, което може да ДОКАЖЕ в съда вкл., това се случва ПРЕДИ, а не след като кандидат-политикът направи някоя беля. Ако се ДОКАЖЕ, че кандидат - политикът е с нечисто минало, той губи правото да участва в изборите натам. Кандидатът за политик има правото да се защитава от обвинения и да защитава позицията си- за тази цел има съдилища. Който оцелее след срещата с медиите, следва лично да се срещне с избирателите си и да отговаря на техни въпроси.

  После следват дискурси между самите кандидат-политици, които се правят обществено достояние. Така се вижда на кой колко му е интелектуалният багаж.

  Едва тогава следват избори.

  Всеки има право да се откаже доброволно да бъде кандидат- политик.  В българската политика нещата не вървят не само, защото няма сито, а и поради още една причина.

  Живеем в системата управляващ-управляван. Тази система означава, че политиците определят посоката на развитие и народът няма избор. Тази система не предразполага политиците да правят хубави политически програми и да гонят до дупка тяхното изпълнение.

  Системата на гражданското общество е вече малко по-друга. Там народът КУПУВА пазарен продукт - т.е. работата на политика. И ако не е качествен този продукт- политикът си търси нова работа. Трябва да има възможност да се отзове от народа политик от поста му, ако той не си върши работата. Тогава един средно интелигентен бг политик ще си помисли внимателно, преди да обещае нещо и още по-внимателно ще си помисли дали ще гласува с чужда карта и дали изобщо ще му се ще да си даде картата, за да гласува друг с нея, но най-вече ще си помисли на първо място дали да си чете вестника или дали ще хърка на работното си място, докато го снимат медиите.

  И да- след като политикът знае, че най-малката грешка ще доведе до това да си дири нова работа, нужно е работата на всички политици постоянно да бъде обект на пряко предаване от телевизиите и вестниците, и радиото, в качеството им на директна връзка с обществеността. И още нещо - политиците трябва да може да бъдат съдени за всичко, което направят иле не направят и това навреди на държавата.

  Когато видя това нещо реализирано на практика в България, ще гласувам. Тогава вече гласът ми ще има значение, защото ще имам право на реален контрол над дейността на този/тези, за които давам този свой глас.


   В момента е: Пон Дек 10, 2018 3:01 am