Форум за политика


  Газ от Азербайджан

  Share
  avatar
  Вон

  Брой мнения : 8
  Registration date : 27.01.2009

  Газ от Азербайджан

  Писане  Вон on Вто Яну 27, 2009 4:27 pm

  Ако приемем информацията, че от 2010 започваме внос от Азербайджан за вярна и ако допуснем с много резерви, че това в крайна сметка ще стане факт, не възникват ли следните няколко въпроса...

  1. Какво прави Азербайджан по-надежден доставчик от Русия? (един от основните аргументи против надеждността на Русия като търговски партньор е нейната недемократичност. Не знам дали някой от вас е ходил в Азербайджан. Аз ходих...по време на избори. Сетете се дали имаше плакат на некой друг освен божеството Алиев. Мисълта ми е, че Азербайджан е също толкова демократичен, колкото и Иран Mad . Само, че да...Азербайджан е в американската сфера на влияние)

  2. Какви са рисковете Турция да използва транзита за да прокарва собствени интереси? (Не отдавна, Ердоган се изказа, че Набуко трябва да се обвърже пряко с европейските перспективи на Турция. Та въпроса е...не рискуваме ли Турция да ни спира газчето тогава, когато започнем да мрънкаме, че видите ли членството на Турция не е в наш интерес...примерно) Rolling Eyes

  3. ОСновния газопровод от Азербайджан за Турция (респективно България) минава през Грузия. Това добавя трети играч в транзита? Какви рискове идват от там?

  scratch
  avatar
  admiral

  Брой мнения : 5
  Registration date : 27.01.2009

  Re: Газ от Азербайджан

  Писане  admiral on Вто Яну 27, 2009 11:16 pm

  Рискът е същия, дори по-голям. Договор се сключва винаги с доставчика, той от своя страна трябва да се грижи за безпрепятствения транзит. Иначе ще плаща неустойки. Поне така би трябвало да е сключен договорът. Но забави ли се доставката, дори след това да има неустойки, загубите от пропуснати или неизпълнени поръчки поради липса на енергия са непредсказуеми.

  Затова по-добре е доставчиците да са повече от един. А най добре е да има дублиране на енргоизточниците със собствени: АЕЦ, ВЕЦ, алтернативни и т.н.

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 12:58 am