Форум за политика


  Малко социологически резултати

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Малко социологически резултати

  Писане  deputatkata on Чет Мар 05, 2009 10:37 am

  Социолози: Задава се дясноцентристко управление

  05 март 2009 / News.dir.bg

  Най-вероятно е следващото управление на страната да е от дясноцентристка коалиция, смята социологът Васил Тончев.
  36,4 процента от участниците в проучване на агенция “Сова Харис“ твърдят, че са дясно ориентири, мотивира се Тончев по bTV тази сутрин, предаде БЛИЦ.
  Ляво ориентирани са 24 на сто от запитаните. Според социолога се забелязва нова тенденция в обществото и това е повишена политическа активност. Към момента 56% от гласоподавателите вече знаят за кого ще дадат своя вот, а миналата година те бях 45 на сто, обясни той.
  Най-силна е подкрепата за ГЕРБ - 25,6%от анкетираните. За БСП биха гласували 18 на сто, за “Атака“ - 7%, за ДПС - 6 на сто, за движение “Напред“ - 2,7%, за НДСВ - 1,2 на сто. СДС също минава бариерата от 4%, за да влезе в следващия парламент.
  За 41 на сто от запитаните ГЕРБ е реална алтернатива на сегашното управление. 34% обаче са на противоположното мнение. Според Васил Тончев тройната коалиция вече носи много голям негативизъм в обществото, но партиите, които участват в нея, не са с нарушено доверие. На този етап няма индикации, че ГЕРБ ще има над 120 депутати в следващото Народно събрание, коментира още социологът.
  Партията на Бойко Борисов се ползва с най-голямо доверие и за изборите за депутати в Европейския парламент, показва още проучването - 24%. Левицата има доверието на 17 на сто от избирателите, “Атака“ - на 6%, ДПС - на 5, 5 на сто.
  Сред политиците с най- голяма подкрепа се ползва Бойко Борисов, следван от президента Георги Първанов.


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Малко социологически резултати

  Писане  Umberto on Чет Мар 05, 2009 2:09 pm

  дано да са прави за сдс, дано и костов да влезе, макар че надали. така ще може да се създаде дясна коалиция и без изнудвача волен. той, между другото, в едно интервю при цветанка ризова каза, че само коалиция с дпс е изключена, което на практика ми прозвуча като - "ами с бсп може, в краен случай, но да видим изборите..." nea
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Малко социологически резултати

  Писане  deputatkata on Сря Мар 11, 2009 12:08 am

  Ако изборите бяха днес, в парламента със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС и СДС, много вероятно е парламентарно представителство и на ДСБ, Движение "Напред" и НДСВ.

  Това показват данни от национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), направено от 19 до 27 февруари сред 1000 души.

  Общо 26.8% от анкетираните заявяват намерение да гласуват за ГЕРБ, 17.7% - за БСП, 9.1% - за "Атака", 7.5% - за ДПС.

  СДС ще подкрeпят 3.1%, ако вотът беше сега, 2.2% - ДСБ, 2% - "Напред", 1.4% - НДСВ.

  Че няма да гласуват са заявили 23.2% от анкетираните.

  През февруари хората, които заявяват, че биха гласували за БСП, са с 9% по-малко, отколкото тези за ГЕРБ, но ако се сравнят твърдите ядра на гласоподавателите на двете партии, разликата в електоралната подкрепа е не повече от 6-7 на сто, коментира директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова.

  Тя уточни, че ГЕРБ за първи път ще участва в парламентарни избори и е трудно прецизно да се регистрира размерът на твърдото ядро на тази формация, но проверено с определени въпроси, твърдите избиратели на ГЕРБ са около 23%.

  Засега социолозите нямат индикации за постигане на пълно парламентарно мнозинство на ГЕРБ, но отбелязват, че партията може да привлече много хора, ако създаде ситуация за емоционален вот.

  Подкрепата на Европейската народна партия за ГЕРБ и за Бойко Борисов се възприе от хората като важен сигнал за международна легитимация на ГЕРБ,
  като основна дясна партия в България, отбелязват социолозите.

  Около месец след изказването на Бойко Борисов в Чикаго в НЦИОМ не отчитат влияние от това изявление върху рейтинга му.

  БСП втвърдява електората си, отчитат от НЦИОМ. Според данните, сегашната управляваща коалиция би получила по-нисък резултат, ако се яви на парламентарни избори в този формат ? 14%, отколкото например БСП сама.

  Десните избиратели вече предпочитат широка дясна коалиция,

  вместо обединение само между ДСБ и СДС, показват данните от проучването.

  Двете най-харесвани формули за участие в изборите според симпатизантите на СДС са коалиция с ГЕРБ или с ДСБ, докато за електората на ДСБ най-приемливите коалиции са или обединение със СДС, или широка дясна коалиция.

  Според Лидия Йорданова, хората са объркани от липсата на ясни послания от страна на лидерите на десните партии.

  Общо 57% от анкетираните посочват, че предстоящите избори за Народно събрание са важни за тях, за 37% е важен вотът за Европейски парламент.

  Една пета от 57-те процента, които определят като важен изборът за НС отговарят, че е ниска вероятността да упражнят правото си на глас.

  Най-песимистичните нагласи и очаквания на българите за бъдещето

  на страната в сравнение с последните три години регистрира НЦИОМ в това проучване. С 12% намаляват оптимистите за бъдещето на страната в сравнение с пролетта на 2006 г. и сега те са 41%, а песимистите нарастват с 8%, до 45.5%, показват данните от националното представително проучване.

  С 9% намаляват оптимистите за собственото си бъдеще - 42.1%, а със 7% нараства делът на песимистите - 46.3 на сто през февруари. Една от основните причини за ръста на песимизма е в опасенията на хората, че кризата ще ги засегне пряко и че за дълго време ще загубят част от постигнатото през годините на прехода, коментира Христо Солунов от НЦИОМ.

  47.1 на сто се опасяват, че могат да останат без работа

  и в бъдеще да се окажат без средства за препитание.

  Общо 52% от българите одобряват работата на Европейския парламент, а неодобряващите са 11%. Но 38 на сто е делът на хората, които не се чувстват достатъчно информирани, за да дават мнение за ЕП.

  Идентично на одобрението към ЕП е и одобрението, което българите декларират към дейността на Европейската комисия. Най-високо неодобрение към работата на европейските институции НЦИОМ регистрира сред симпатизантите на "Атака".

  Последният доклад на ЕК за страната ни е по-добър от очакванията на 21% от анкетираните в проучването. За 18% той е по-лош, отколкото са очаквали. От интервюираните 60% отговарят, че не познават доклада на ЕК и не се чувстват
  компетентни да изразят мнение по него.

  Разочаровани от становището на европейските институции са най-вече хората, които не са политически ангажирани, коментират социолозите. ЕС се възприема като сериозен коректив на нашите управляващи, коментира Лидия Йорданова.


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

  Sponsored content

  Re: Малко социологически резултати

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Дек 10, 2018 1:50 am