Форум за политика


  Днес стартира националният здравен портал

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Днес стартира националният здравен портал

  Писане  deputatkata on Сря Мар 04, 2009 9:04 am

  На 4 март от 10.30 ч. в аулата на УНСБАЛ "Света Екатерина" ще се състои официалното представяне на резултатите по проект "Национален здравен портал и личен електронен здравен запис за 40 000 служители от държавната администрация", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

  Системата ще бъде официално въведена в действие от министърите на държавната администрация и на здравеопазването Николай Валисев и Евений Желев в присъствието на посланици на страните-членки на ЕС, правителствени лица, представители на лекарските и пациентски организации, мениджъри на големите болници в страната.

  Националният здравен портал осигурява на всички български граждани достъп до актуална и точна здравна информация. Той обединява сектора здравеопазване чрез интернет и по този начин предоставя възможност за гражданите и медицинските специалисти ефективно да обменят информация без оглед на географско положение. В него могат да се правят справки за различни медицински услуги и регистри, видове лечебни дейности, a също и пълен набор от нормативни и други документи, използвани в лекарската практика. В портала има също актуални новини от медицината и връзки с други сайтове и портали на здравна тематика.

  еЛАК е здравната памет на пациента. Той е електронен аналог на личния амбулаторен картон, но с изключителна добавена стойност. Базиран е на интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на един пациент. За разлика от хартиената версия, в него могат да се съхраняват документи и образна диагностика. Достъпен е онлайн и по този начин е на разположение на своя притежател по всяко време и от всяко място. С еЛАК са възможни и дистанционни консултации дори в чужбина.. В еЛАК има също спешен запис с информация за кръвна група, алергии, хронични заболявания, използвани лекарствени средства и информация за лица за връзка в спешни случаи.

  Потребителят има пълен контрол над своя еЛАК. Той сам решава кой да има достъп, да съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след оторизация от пациента лекарят може да попълва информация в еЛАК.

  Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис. За да се облекчи въвеждането на данни от страна на медицинските лица, е направена интеграция на еЛАК с реално работеща система на общопрактикуващ лекар. Така само с едно натискане на бутона за изпращане лекарят с оторизиран достъп може да изпраща информация към еЛАК още по време на преглед.

  На този етап е направена интеграция с продукта "Хипократ" на фирма Контракс, внедрен в по-голямата част от практиките на общопрактикуващите лекари в България. Предвижда се интегриране на софтуера и на останалите доставчици.


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 1:43 am