Форум за политика


  Съдът в Хага оправда Милан Милутинович

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Съдът в Хага оправда Милан Милутинович

  Писане  deputatkata on Пет Фев 27, 2009 9:17 am

  Бившият сръбски президент Милан Милутинович беше оправдан от Международния наказателен съд в Хага за престъпления срещу етнически албанци по време на конфликта в Косово.
  "Съдът ви намира за невинен по точки от едно до пет от обвинителния акт", заяви съдия Ян Бономи и нареди Милутинович да бъде освободен от ареста.

  Това е първото съдебно решение на трибунала във връзка с военните престъпления, които както твърди обвинението, са били извършени от сърбите по време на косовския конфликт.

  Прокурорите на Хагския трибунал настояваха за присъди от 20 години до доживотен затвор за подсъдимите, които отказваха да признаят вината си. Те отхвърляха всички обвинение, засягащи терора и насилието, в резултат на които хиляди албанци временно потърсиха убежище извън Косово.

  Милутинович се смяташе за главен номинален лидер, макар в действителност властта да бе в ръцете на югославския президент Слободан Милошевич. Съдът над шестимата обвиняеми бе от юли 2006 г. до август 2008 г.

  Освен бившия сръбски президент, на подсъдимата скамейка редом с него седнаха бившият югославски вицепремиер Никола Саинович, бившият военен министър Драгулюб Ойданич, военните командири Небойша Павкович и Владимир Лазаревич, а също така бившият ръководител на службите за сигурност Сретен Лукич. Обвиняемите получиха присъди от по 15 до 22 години затвор.

  Сериозни обвинения срещу Милутинович бяха повдигнати още по време на конфликта в Косово през 1999 г., но той оставаше на поста президент на Сърбия до края на своя петгодишен мандат, изтекъл в 2002 г.

  Милутинович и останалите официални лица бяха обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Косово през 1999 г.


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

   В момента е: Пон Дек 10, 2018 2:15 am