Форум за политика


  Костов - "При кризи аз съм №1"

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Костов - "При кризи аз съм №1"

  Писане  deputatkata on Пон Фев 23, 2009 8:43 am

  "За мен антикризисното управление е познато предизвикателство. В такъв момент влиза в действие всичко, което съм научил в живота си, цялата ми компетентност, докторатът ми по икономически растеж, математическият начин на мислене. Аз съм малко като онези хора, които вместо да бягат, се чувстват привлечени от торнадото. Не ме е страх от бурята. Това ми е специалността. Това знам. Това мога повече, в сравнение с други политици".

  Това казва пред вестник "Сега" бившия премиер и сегашен лидер на Демократи за силна България /ДСБ/ Иван Костов. Той твърди, че има влечение към икономическите трудности. "Не към трудностите въобще, но специално към икономическите. Икономическият растеж е моята специалност. Истинският ми капацитет е да стимулирам растежа. Но досега съм прилагал само антикризисно управление", казва още Костов.

  Според него "безспорно е, че от действащите политици никой не е компетентен в тази сфера". "Някои са или твърде цинични и отричат проблема, или пък много уплашени. Други твърдяха доскоро, че било по-добре кризата да охлади българската икономика, защото растяла прекалено бързо, както каза Милен Велчев. От тези позиции личи по-скоро страх от предизвикателството, отколкото желание да се справят с него. А сега е необходимо хладнокръвие и компетентност", подчертава бившият министър-председател.

  "Става нещо много сериозно, много голямо. Необходимо е постепенно да се свикне с мисълта, че ще предстоят дълбоки промени в човешкото общество. Победата на индустриалната революция след Втората световна война стана възможна благодарение на армиите от безработни, освободени от земеделието.

  Последицата от онази революция е насочване на заетостта към индустрията, а в постиндустриалното общество - към сферата на услугите", смята Иван Костов и добавя: "Сега рeволюцията става точно тук. Днес вече си плащаме сметките по интернет, това ще премахне нуждата от банкови служители. Ако мога да проектирам една сграда с компютър сто пъти по-бързо, нямам нужда от сто проектанти. Навсякъде се революционизира средата, поради обстоятелството, че нарастват неограничено възможностите за вкарване на знанието като производствен ресурс. Примерно, когато администрацията се електронизира, няма да има нужда да разнасяме някакви документи. Цялото досие ще е електронно. Администраторът ще трябва да изработи само крайното решение. Скоростта на процесите нараства и съответно спада необходимостта от тези служители. Това е информационната революция. И много хора ще трябва да се преквалифицират. Самата икономическа активност ще се размести, ще се преструктурира в други посоки. На това не може да се противодейства. Този процес не може да се спре с наливане на пари", подчертава лидерът на ДСБ.

  Според Иван Костов най-важното при тази криза е да има консенсус. "Най-важното е всичко да се прави с общо съгласие, защото времената няма да са никак леки. Трябва да се търси общ консенсус за антикризисна политика. Второ - консенсус по сигурността. Големите кризи разклащат сигурността на обществата, правят ги нестабилни, отслабват институциите, започва да властва организираната престъпност и мафията. В годините на индустриалната криза (1929 -1933) мафиотът господства на улицата. Чели сте Марио Пузо, знаете откъде тръгва старият Вито Корлеоне. Трябва всички да се съгласят да се спазват европейските правила. Без това никакво решение не е възможно.

  И след това да се говори за икономически мерки", подчертава бившият премиер и добавя: Необходим е национален консенсус за спазване на закона, за връщане на доверието на ЕС към България. Така се действа в криза. Първите антикризисни мерки в катастрофалната 1990 г. бяха взети с национално съгласие. Като говоря тези неща, се опирам на опита си. Тогавашният кабинет на Димитър Попов имаше мандат да започне реформите и той стабилизира страната. Това стана след подписване на декларация за национално съгласие. "В кабинета имаше на различни нива много кадри на БСП, което предизвикваше гнева на някои десни екстремисти.

  Правителството, съставено през 1997 г., също създаде консенсус. В него имаше хора, които просто работеха за доброто на страната си. Те не са предавали своите възгледи. Беше направено т.нар. реформаторско мнозинство, припомня Иван Костов.

  Той смята, че ДСБ няма проблем да си осигури парламентарно представителство. "Нашата политическа цел е голямо дясно обединение, което да бъде равностоен партньор на ГЕРБ в управлението. Защото ГЕРБ очевидно страда от недостиг на потенциал за управление. А в условията на криза е необходимо много високо ниво на компетентност", подчертава лидерът на Демократи за силна България.


  Каквото и да се говори, за мен той е най-успешният премиер на прехода. yes

  Пита се обаче - ще има ли пак възможност да се докаже? zvezdi


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Костов - "При кризи аз съм №1"

  Писане  Umberto on Пон Фев 23, 2009 4:12 pm

  той събра прекалено много негативи и едва ли някой извън партия дсб му вярва особено no

  иначе - да, сравнително успешен премиер беше, но се самопревърна в човекът-държава, той колеше и бесеше, съсипваше бизнес на не-наши хора и т.н. и т.н. царят го елиминира от политическата сцена, като с това изчерпа и собствения си принос към политиката у нас no
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Костов - "При кризи аз съм №1"

  Писане  deputatkata on Пон Мар 09, 2009 9:01 am

  Колкото и да харесвам и уважавам Костов, едно не ми е ясно. scratch
  Обявиха вчера, че ДСБ държат той да е в листите за депутат, след като това е едно от основните условия на СДС за обединението на дясното - да няма от старите лица в листите и конкретно за него, който разцепи дясното.
  Толкова ли не може да се оттегли?!
  Бива ли заради егото на един човек, никой от десните да не влезе в Парламента? magare


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

  Sponsored content

  Re: Костов - "При кризи аз съм №1"

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Яну 21, 2019 2:09 am