Форум за политика


  И евродепутатите крадат

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  И евродепутатите крадат

  Писане  deputatkata on Пон Фев 23, 2009 8:18 am

  Таен вътрешен доклад е установил систематични злоупотреби на евродепутати с парламентарни средства. Различни схеми са им позволили да присвоят повече от един милион британски лири за един петгодишен мандат.
  Това съобщава в. “Сънди таймс”, позовавайки се на поверителен одиторски доклад, предаде БГНЕС. Докладът разкрива необикновените начини на измама, използвани от евродепутати, за да източват средствата за заплащане на сътрудници, осигурявани от данъкоплатците.
  Разследването на злоупотребите със заплати за сътрудници на стойност близо 182 хил. паунда годишно било представено през януари 2009 г., но не е публикувано. "Сънди таймс" разполага с копие на доклада от 92 страници, изготвен от Робърт Галвин, шеф на вътрешния одит. Той установил следните нарушения: извършвани са плащания на помощници, неакредитирани към Европарламента, и на компании, чиито сметки не показват активност; изплащани са на сътрудници новогодишни бонуси, достигащи 19 и половина месечни заплати, за да усвоят депутатите докрай годишния лимит; възнаграждение за предполагаем секретарски труд е било изплатено на детска градина, чийто мениджър се оказал местен политик от политическата партия на евродепутата; плащания са правени директно в хазните на национални партии; някои сътрудници удвоявали заплатите си, като осребрявали чекове от напускащи депутати в същото време, докато получавали заплати от новите; един евродепутат заявил, че е изплатил пълния таван от средства за сътрудници, възлизащ на 182 хил. паунда, на едно лице, за което се подозира, че е роднина.
  Разкритията съвпадат с очакваното от британските евродепутати повишение на заплатите, което може да увеличи доходите им с почти 50%. Докладът на Галвин е базиран върху представителна извадка от 167 плащания от общо 4686, направени през октомври 2004 г. Трябвало е да минат пет години, докато неговият анализ на числата от 2004 г. пробие потайната брюкселска бюрокрация, изтъква "Таймс".
  Нови данни на кампанията "Алианс на данъкоплатците" (TaxPayers Alliance) разкрива как евродепутатите могат да натрупат над 1 млн. паунда за 5 г., използвайки различните разрешени разходи. За един пълен мандат, евродепутатите могат с лекота да приберат почти 450 000 паунда разходи за сътрудници, дори ако наемат няколко действителни асистенти на пълен работен ден. Според алианса евродепутатите, като претендират за максималната дневна издръжка от 257 паунда, макар че се настаняват в евтино жилище, могат да приберат в джоба си около 105 хил. евро за 5 г. Те могат да спечелят 217 000 паунда от канцеларски разходи, като заявят, че домът им служи като работен кабинет. За получаването на тези пари не се изискват фактури. Липсата на задължение да се представят разписки за оправдаване на пътни разходи означава, че могат да получат 54 000 паунда необлагама печалба, докато редовно пътуват между Брюксел и родната си страна. Евродепутатите също така имат финална пенсионна схема, която е дори още по-щедра от тази, осигурена на членовете на парламента в Уестминстър, отбелязва вестникът. По изчисления на Алианса на данъкоплатците паричната стойността в брой на тази облага може да възлезе на около 350 000 паунда за пълен петгодишен мандат. При сегашните валутни курсове цялата печалба за 5 г. възлиза на почти 1,177 млн. паунда.
  Тази сума не включва заплатата на евродепутатите, която ще се увеличи след изборите през юни благодарение на т.нар. хармонизация на евродепутатските заплати. Британските евродепутати получават 63 291 паунда годишно, колкото и членовете на британсикя парламент.
  Според говорител на Европарламента докладът е проучване на потенциалните слабости на системата на разходи за парламентарни асистенти и има важни последици - резултатът е пълно преустройство на системата, което ще влезе в сила след изборите през юни.  Сега нашите ще кажат, че се научили от Европейския парламент и те. Smiah


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели
  avatar
  сивушка
  Модеса
  Модеса

  Брой мнения : 67
  Местожителство : на поляна, сред горица
  Registration date : 26.01.2009

  видиш ли сега какво излиза?

  Писане  сивушка on Сря Фев 25, 2009 10:11 am

  ... Ако ние крадем, докладите се обнародват и дори се разпращат по меддите. Ако ТЕ крадат, това е известно само в ТАЕН ДОКЛАД... stop fool voin

   В момента е: Пон Дек 10, 2018 2:51 am