Форум за политика


  Една година от обявяване на независимостта на Косово

  Share
  avatar
  deputatkata
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 202
  Местожителство : около Парламента
  Registration date : 26.01.2009

  Една година от обявяване на независимостта на Косово

  Писане  deputatkata on Вто Фев 17, 2009 9:22 am

  Днес се навършва една година от момента на обявяването на независимостта на Косово. САЩ и водещите страни от Европейския съюз признаха независимостта на Косово, но Русия, Китай, Индия и други влиятелни световни държави продължават да смятат областта за неразделна част от Сърбия, пише днес руският вестник "Время новостей". По този повод руското издание взе интервю от косовския премиер Хашим Тачи.

  "Нашата независимост вече е призната от 54 страни-членки на ООН, сред които са и 22 страни-членки на ЕС. Приоритетите на правителството остават неизменени: изграждането на демократично общество в Косово, усъвършенстване на методите на държавното управление, продължаване на безкомпромисната борба с организираната престъпност и корупцията, скорошно присъединяване към Международния валутен фонд и Световната банка. Специално внимание ние отделяме на гарантирането на сигурността на етническите малцинства, решаването на възникналите пред тях ежедневни въпроси", каза Тачи за изданието.

  По думите на Тачи, младата държава е открита за сътрудничество с всичките си балкански съсени, но при воденето на външната политика органите на Косово трябва неуклонно да спазват положенията в приетата през април 2008 г. конституция и плана на бившия специален пратеник на генералния секретар на ООН Марти Ахтисаари, което означава, че преговорите са възможни само на равноправна междудържавна основа, с което Сърбия не е съгласна, и като резултат отношенията между Прищина и Белград са замразени от 17 февруари миналата година.

  Отговаряйки на упрека на изданието за това, че говори за независимостта на Косово като за свършен факт, въпреки че тя не е призната от нито една международна организация, Тачи отбеляза, че приетата на 5 февруари резолюция на Европейския парламент призовава всичките страни-членки на ЕС, които все още не са признали независимостта на Прищина, да направят това колкото се може по-скоро. "Независимостта на Косово донесе на целия регион повече мир, стабилност, регионално сътрудничество и европейски перспективи", подчерта косовският премиер.

  Коментирайки ситуацията около живеещото в северната част на Косово компактно сръбско малцинство, Тачи отбеляза, че "нашето правителство е предлагало на косовските сърби активно да участват в работата на косовските органи на властта, но те под натиска на Белград отказват да сътрудничат със законните власти".

  По думите на косовския премиер, Косово е готово за активно сътрудничество с Русия в качеството й на една от водещите в света държави, при това Прищина очаква от Москва, че тя все пак ще признае косовската независимост.

  Тачи също отбеляза, че е против паралела между Косово и Кавказ.

  Още ми е чудно, нашите политици защо побързаха да признаят Косово? fool
  Доста европейски страни не ги признаха. И не само европейски. scratch
  На САЩ ли да угодим, на Доган ли... mir


  _________________
  "Всеки обича да има власт, дори когато не знае какво да прави с нея." Бенджамин Дизраели

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 1:00 am