Форум за политика


  Полезна тема

  Share
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Полезна тема

  Писане  Umberto on Вто Яну 27, 2009 10:54 am

  Здравейте всички!

  Първо искам да използвам случая да благодаря на създателите на новия форум за оказаното доверие към мен, визирам назначаването си за модератор, и да пожелая голяма популярност на този форум всред интелигентната част от населението. Наслука и успех!

  Като модератор на новия форум, засега ще се въздържа от въвеждането на допълнителни правила. Моля, придържайте се към общите правила на форума.

  Приятно четене и писане!

  -------------------

  В тази първа тема бих искал да дискутираме полезна информация за онези от вас, които все още ги интересува какво става с боклука, който генерираме. Затова моля, ако знаете как би трябвало да се постъпи с вредните и опасни битови отпадъци, като хладилници, климатици, живачни термометри, батерии и всякакви други - споделете тук с нас.

  Благодаря за вниманието Ви.
  avatar
  Вон

  Брой мнения : 8
  Registration date : 27.01.2009

  Списък на потенциално опасните продукти (домакинства)

  Писане  Вон on Вто Яну 27, 2009 2:09 pm

  Потенциално опасни продукти

  Лаково-бояджийски материали

  Емулсии и лакови бои; политури и лакове; разтворители и разредители за боя; химикали за обработка и импрегниране на дървен материал; терпентин.

  Препарати за растителна защита

  Пестициди и инсектициди; хербициди и противогъбични препарати; изкуствени торове.

  Автомобилни консумативи и петролни продукти

  Моторни масла; спирачни течности и трансмисионни масла; антифриз; автокозметика; автокитове и материали за ремонт на автомобилни купета; акумулатори; спрей-бои и др.

  Домакински препарати

  Почистващи препарати, белина, дезинфектанти; освежители за въздух, дезодоранти.

  Фармацевтични продукти

  Лекарства, ветеринарно-медицински препарати, медицински отпадъци; козметични и хигиенни материали.

  Химикали за третиране на вода

  Омекотители и втвърдители; химикали за третиране на вода в плувни басейни.

  Други домакински предмети

  Луминесцентни лампи; ел. батерии за бита; елементи от алармени и противопожарни системи за офиси и домове; фреони.

  Батерии

  Много предмети от бита на хората зависят изцяло или частично от електрически батерии. Това са ръчни и стенни часовници, фотокамери, мобилни телефони, безжични ръчни инструменти, слухови апарати, радио- и пожароизвестителни аларми. количеството на вредните съставки при съвременните батерии чувствително намалено, вследствие изискванията на Директива 91/157/ЕЕС за батериите и акумулаторите, съдържащи някои вредни вещества. едно от тях е, че алкалните батерии не трябва да съдържат повече от 0.0005 % живак. Не всяка страна разполага с мощности за рециклиране на излезли от употреба батерии. Друг проблем е събирането на батериите и акумулаторите от потребителите.

  Бои

  Над 75 % от опасните битови отпадъци са остатъци от бои и материалите, свързани с тяхната употреба. В миналото боите съдържаха цяла гама от вредни вещества като олово, хром, живак и кадмий. Съвременните бои са два типа: на маслена основа и на водна основа. Тъй като боите на маслена основа съдържат пожароопасни разтворители, те би трябвало да се избягват за домакински нужди, а да бъдат използвани бои на водна основа. Боите на водна основа, съдържащи латекс, могат да бъдат премахнати от четките със сапун и вода, докато боите на маслена основа трябва да се почистват обилно с разтворители, които след това да се третират внимателно. Боите на маслена основа отделят вредни пари в закрити помещения, ако кутиите на са затворени добре. Ако се купи точното количество боя за конкретна работа, ще се елиминира нуждата от складиране на остатъка от боя, а също ще се намали количеството на отпадъка.

  Моторни масла

  Отработените моторни масла, отделяни в големиколичества, както от автосервизи, така и от частни лица, създават сериозна опасност, както за здравето на хората, така и за околната среда. Те в никакъв случай не бива да се изхвърлят в градската канализация, тъй като могат да попаднат в реките или в морето. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м вода, а ако се излее във воден басейн, може да образува петно с размер 4 000 кв. м. Пет литра масло при неконтролирано изгаряне, най-често чрез незаконно добавяне на отработени масла към горивата, замърсяват въздуха, който един човек може да диша в продължение на 3 години. По тази причина отработените моторни и трансмисионни масла от автомобилите трябва да бъдат сменяни само на определените за това места, след което да бъдат насочвани към инсталациите за оползотворяване.
  В България има функциониращи съоръжения за събиране и рециклиране на отработените масла. имайки предвид, че маслата са продукт, получаван чрез дестилация на петрол, който е невъзстановим природен ресурс, е необходимо да се събира цялото отработено количество и да се регенерира за повторна употреба. В процеса на регенериране от всеки 3 литра отработено масло се добива 2 литра базово масло. По този начин използваме по-малко петрол, пестим природни ресурси и опазваме околната среда.

  Събиране на опасни отпадъци от домакинствата

  Фактът, че опасните отпадъци от домакинствата са в малки количества и на голям брой места, разпръснати на голяма територия, прави тяхното управление по-трудно. Има различни начини за организиране на системи за разделно събиране и третиране на опасните отпадъци от домакинствата:

  · събиране дирктно от всяко домакинство на предварително обявени дати няколко пъти годишно;
  · събиране от всяко домакинство по заявка;
  · събиране от централен пункт по предварително приет график;
  · пунктове, където домакинствата могат сами да докарват опасните отпадъци за депониране;
  · събиране от специализирани магазини и обществени сгради;

  Веднъж събрани, съгласно предварително разработена система за управление, опасните отпадъци трябва да бъдат насочвани възможно най-бързо за следващо третиране - рециклиране или депониране.
  Когато се започне организирано събиране на опасни отпадъци от домакинствата в началото се появяват големиколичества материали, залежали в гаражи, бараки и шкафове. Създава се впечатление за висока норма на натрупване, но обикновено тя се установява на около 1-2 кг на човек за 1 година.
  Разходите за събиране на опасни отпадъци от домакинствата са по-високи от тези за неопасните битови отпадъци, поради малките количества от многобройни източници и поради необходимостта от обучен персонал, специално оборудвани коли, складове и прилагане на специализирани методи за третиране.

  Всеки може да покаже своята отговорно отношение към околната среда като:
  · намалява опасните отпадъци от домакинствата;
  · купува само това, което може да използва само в момента и в рамките на гаранционния;
  · оползотворява и предоставя продукта на някой, който може да го употреби;
  · изпозва заместители, които притежават по-малко токсични свойства;

  Опасните вещества, съдържащи се в лекарствата с изтекъл срок на годност, отработените масла или разтворители и други течни опасни отпадъци никога не трябва да се изливат в мивката или в канала, защото това може да повлияе сериозно върху съоръженията за пречистване на отпадъчните води. Също така не трябва да се изхвърлят заедно с другите битови отпадъци.

  Като потребители, ако пазаруваме разумно, съхраняваме и използваме правилно стоките, съдържащи опасни вещества и се освобождаваме от отпадъците грижливо, рискът от натрупване на опсани отпадъци от домакинствата ще бъде минимален.

  Източник: http://riosvbs.unacs.bg
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Полезна тема

  Писане  Umberto on Вто Яну 27, 2009 2:33 pm

  благодаря за описанието на видовете опасни битови отпадъци, вон. от написаното става ясно, че май и риосв си няма идея как да се процедира с тях, обаче. така или иначе - вече си имаме една добра класификация на опасните отпадъци, заедно с конкретната опасност, която те представляват. yes

  мен лично ме интересува как и къде можем да изхвърляме такива. един приятел ми разказа, как преди време, докато дъщеря му била в болницата, изпуснала термометъра на земята и го счупила. дошла санитарка, която измела стъклата и живака и ги отнесла в неизвестна посока. Rolling Eyes вчера едно дете занесло в училище живак от счупен термометър, да го покаже на другите деца. Shocked ей това не мога да го разбера - ако ти се счупи термометъра, или пък се повреди - какво да направиш с него?!
  avatar
  Вон

  Брой мнения : 8
  Registration date : 27.01.2009

  Re: Полезна тема

  Писане  Вон on Вто Яну 27, 2009 2:34 pm

  Няколко полезни филмчета по тоя повод grin
  avatar
  Вон

  Брой мнения : 8
  Registration date : 27.01.2009

  Re: Полезна тема

  Писане  Вон on Вто Яну 27, 2009 2:36 pm

  Umberto написа:мен лично ме интересува как и къде можем да изхвърляме такива. един приятел ми разказа, как преди време, докато дъщеря му била в болницата, изпуснала термометъра на земята и го счупила. дошла санитарка, която измела стъклата и живака и ги отнесла в неизвестна посока. Rolling Eyes вчера едно дете занесло в училище живак от счупен термометър, да го покаже на другите деца. Shocked ей това не мога да го разбера - ако ти се счупи термометъра, или пък се повреди - какво да направиш с него?!

  Ми на този етап не мисля, че има работеща система. Един от големите оператори поде инициатива за рециклиране на мобилни телефони, но така и не стана ясно къде се извършва въпросния процес. Що се отнася до термометри и прочее неща...в България просто няма къде да го изхвърлиш (живака примерно), освен ако не го събереш в графитена кутийка и да го пратиш на ХЕИ biggrin
  avatar
  Umberto
  Модератор
  Модератор

  Брой мнения : 65
  Registration date : 26.01.2009

  Re: Полезна тема

  Писане  Umberto on Вто Яну 27, 2009 2:53 pm

  Вон написа: Що се отнася до термометри и прочее неща...в България просто няма къде да го изхвърлиш (живака примерно), освен ако не го събереш в графитена кутийка и да го пратиш на ХЕИ biggrin

  това ли е решението? разрешено ли е да се прави това или не? а ако термометърът не е счупен - може ли да се занесе на хеи?

  Sponsored content

  Re: Полезна тема

  Писане  Sponsored content


   В момента е: Пон Дек 10, 2018 2:48 am